Diş Teli Taktıranlar Nelere Dikkat Etmeli?

Diş teli taktıranların dikkat etmesi gerekenler
Diş teli taktıranların dikkat etmesi gerekenler

Merhaba eğer bu yazıyı okuyorsan muhtemelen diş tellerin yeni takılmıştır. Öncelikle hayırlı olsun ve geçmiş olsun. Biraz zor ama bir o kadar da eğlenceli bir dönem seni bekliyor. Diş tellerin takıldı peki şimdi ne olacak, neler yaşayacaksın, nelere dikkat etmen gerekecek?

Ağız içerisine doğal kendi doğasında olmayan farklı bir takım materyaller uygulanıyor, bu yüzden ilk başlarda yadırgaman ‘’Bu ne böyle?’’ demen çok normal, ancak diş tellerinin yarattığı bu yabancılık hissine 7-10 gün içerisinde, hem görüntüsüne hem de onlarla yaşama alışmış olacaksın, çünkü ne de olsa onlarla en az 1 yıl berabersiniz. En önemli süreç ilk 7-10 günlük süreç  bu süreçte yumuşak gıdalarla beslenmelisin. Nedir bu gıdalar? Bir kaç örnek vereyim.

Çorba, püre, yoğurt, makarna, haşlanmış patates, tavuk, et,kumpir,vb..  Bu yumuşaklıktaki yiyecekler başlangıç süresini daha az ağrıyla atlatmanı ve hızla adapte olmanı sağlayacaktır.

Buna rağmen ağrıların olabilir. Bu ağrılar kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Diş hekiminin tavsiye edeceği bir ağrı kesici kullanabilirsin.

Peki 10 günlük süreci atlattıktan sonra her şeyi yiyip içebilir miyim dersen cevabı ‘’hayır’’ çünkü, tedavi sürecinde yasak olan yiyecek ve içeceklerimiz var şimdi onlardan bahsedelim. Yani diş tellerinin takıldığı günden diş tellerinin çıkacağı güne kadar geçen süreçte nasıl beslenmeli ne yiyip ne içmelisin? 

1. ASİTLİ İÇECEKLERDEN UZAK DUR!

Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan birisi, asitli içeceklerden kaçınmak. Pipetle dahi olsa içmemelisin, çünkü asitli içecekler diş minesinde aşınmaya sebep olup braketlerin altı ile braketlerin yapışık olmadığı kısımlar arasında renk farklılığı oluşturacaktır. Bu da diş tellerin çıktıktan sonra estetik ve sağlıklı bir görüntü oluşturmayacaktır.

2. SERT YİYECEKLERDEN UZAK DUR!

Diş Teli takanların dikkat etmesi gereken İkinci kural kuruyemiş, patlamış mısır, cips gibi sert ve braketlerinizin kopmasına sebep olabilecek sertlikteki gıdaları hiç tüketmemeli veya tüketeceksen ezilmiş halde tüketmelisin, yani cevizi, fındığı bütün haliyle değil de ezerek küçük toz parçalar halinde yoğurdun içine, keklere, smoothielere katabilirsin.

3. ÇEKİRDEKLİ GIDALARDAN UZAK DUR!

Diş Teli Takanların dikkat etmesi gereken üçüncü kural, içinde sert çekirdeği olan (zeytin, kiraz, erik gibi) gıdaların çekirdeğini çıkarıp öyle tüketebilirsin. Erik, özellikle biz diş hekimlerinin, diş teli tedavisi gören hastaların tüketmesini önermediğimiz gıdalardandır. Ya da küçük dilimler halinde tüketilmelidir.

4. YAPIŞKANLI GIDALARDAN UZAK DUR!

Dikkat edilmesi gereken dördüncü kural, braketlere yapışıp kopmasına sebep olabilecek yapışkanlı gıdalar (lokum, hurma, jelibon, sakız gibi..) tüketilmemelidir. 

5. SERT ŞEKERLERDEN UZAK DUR!

Tedavi sürecinde dikkat etmen gereken beşinci kural sert şekerler ve içinde sert parçacık içeren çikolatalar gofretler tüketilmemelidir.

6. ÖN DİŞLERE DİKKAT!

Altıncı kural tedavi süresince ön dişlerin ile ısırma işlemi yapamayabilirsin bu çok normal bu yüzden meyveleri ısırarak değil küçük dilimler halinde veya rendeleyerek arka dişlerin ile tüketmelisin. Örneğin elmayı rendeleyerek veya küçük dilimler halinde veya havucu haşlayarak ya da rendeleyerek tüketebilirsin.

Peki diş fırçalanmasında nelere dikkat etmeli? 

Diş fırçalamak doğru tekniklerle yapıldığında kesinlikle braketlerine zarar vermez ve normal zamanda fırçaladığınızdan daha özenli ve daha fazla zaman ayırarak fırçalama yapmalısın. Günde 3 kez 3 er dakika olacak şekilde dişlerinizin ve braketlerinin üzerindeki gıdaları, yemek artıklarını uzaklaştırmalısın.

Ortasında silikon olmayan sadece kıllardan oluşan orta sertlikte bir diş fırçası kullanmalısın. Eğer manuel fırçalar ile yeterince temizleyemediğini düşünüyorsan otomatik fırçaya geçebilirsin. Otomatik ve manuel fırça kullanımı ile ilgili videomu izlemek için tıklayın.

Diş teli tedavisi gören hastalarda bir de arayüz fırçası öneririz. Diş hekiminin önereceği boyuttaki ara yüz fırçalarını eczanelerde bulabilirsin. Arayüz fırçası nasıl kullanılır ile ilgili videomu izlemek için tıklayın.

Takılan braketler yanaklarını dudaklarını ilk bir kaç ay ya da zaman zaman rahatsız edip yara yapabilir. Bu normaldir zamanla alışacaksın. Yaralarının iyileşmesini hızlandırmak için ılık tuzlu su ile gargara yapabilirsin (Tansiyon hastalığınız yoksa). İnatçı yaraların varsa da bunun için özel üretilmiş diş mumları vardır.  Braketlerin üzerine yapıştırılır. Diş hekimine veya ortodontistine bu konuda danışabilirsin.

Tüm kurallara dikkat etmeli ve aylık kontrollerine düzenli gelmelisin. Bu sayede tedavin kolayca ve en kısa sürede tamamlanacaktır. Diş tedavisi sürecinde braketlerinde kopma yaşarsan en kısa sürede diş hekimin ile irtibat kurmalısın. Sana gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.

Mutlu gülüşler 🙂

DİŞ HEKİMİ ÖZGE TÜRKAY

Leave a Reply

Your email address will not be published.