Nedir Bu Korona Virüsü?

Nedir bu korona virüs?

COVİD-19 adlı hastalığın oluşmasına beden olur. SARS-COv ve MERS-COV unda içinde bulunduğu beta coranavirüs ailesi içinde yer alır. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedir. İnsanlarda etkileri çeşitli olabilir. Basit soğuk algınlığından akut solunum sendromuna kadar değişik etkileri görülebilir.

Corona virüs belirtileri neler?


Soğuk algınlığına benzer şekildedir. Üst solunum yollarını etkiler burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve ateş gibi semptomları bulunur. Normal gripten farklı akciğerleri etkileyip bağışıklık sistemi düşük olanlarda pnömoni zatüre ve akciğer yetmezliğine sebep olabilir.


Kimlerdir bağışık sistemi zayıf olanlar?

60 yaş üzeri insanlar veya çok sık hasta olan çocuklar, kalp ve akciğer yetmezliği olanlar, diyabetli hastalar risk grubundadır. SARS ve MERS’e göre öldürücülük oranı çok düşüktür (%3).

Bu virüs çinde başladığı için çinin nüfusundan ve yaşlı oranının yüksek olmasından dolayı hızla yayılmıştır.Halbuki uygun tedavi ile iyileşme oranı oldukça yüksektir.

Bağışıklık sistemimizi takviye etmeliyiz.

Mümkün olduğunca doğal beslenip C vitamini, D3 vitamini, çinko ve omega 3 takviyesi almalıyız. Bol bol portakal, mandalina, greyfurt suyu içmek, günlük iki litre su tüketimi ve tüketilen her bardak suya iki üç damla limon damlatmak çok faydalı olacaktır. Bitki çaylarından destek alın. Temiz havaya çıkın teniniz gün ışığıyla temas etsin. Günlük en az yarım saat temiz havada yürüyüş yapın. Kendinizi eve kapatıp strese sokmak çözüm değildir. Virüsler en çok bağışıklık sistemi düştüğünde etki gösterir ve stres bağışıklık sisteminizi çökertir. Sonuçta bir hastalık ve bunuda atlatacaksınız. Ülkemizde daha öncede hastalıklar oldu fakat kısa zamanda tedavisi bulunup, insan vücudu hepsine bağışıklık kazandı yine öyle olacak. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yanında tabiki hijyen kurallarınada dikkat etmeliyiz.


Nelerdir bu hijyen kuralları?

Toplu taşıma yerine mümkün olduğunca yaya ulaşım sağlayın bu dönem. Kapalı yerlerde temastan kaçının. Sık sık ellerinizi dirseklerinize kadar yıkayın. İnsanlarla fiziksel temastan kaçının.Hemen burnunuz akınca korona olduğunuzu düşünmeyin. Hastaneye koşup acilleri meşgul etmeyin. Hemde o kalabalık ortamda enfekte olma riskinizi artırmayın. Evlerinizi havalandırın. Öksürüp hapşururken tek kullanımlık mendille ağzımızı kapatmalı ve sonra hemen çöpe atmalıyız.

Bütün virüslerde olduğu için insan bağışıklığı bununda üstesinden gelecektir gönlünüzü ferah tutun. Antikorlarınızı strese sokmayın.

Leave a Reply

Your email address will not be published.